Terug
Op weg naar online en hybride events

Geplaatst op 26 mei 2020

Het leven dwingt ons af en toe om door de knieën te gaan. Het beste wat je dan kunt doen is je hoofd buigen en zoveel mogelijk meebewegen. We hebben immers maar weinig in het leven daadwerkelijk onder controle. Ook nu worden we daarmee geconfronteerd in de vorm van een wereldwijde pandemie.

Wat mij helpt is om nieuwsgierig te blijven in plaats van te denken: waarom overkomt mij dit? En door te onderzoeken wat er gebeurt en welke mogelijkheden er zijn voor mij als organisator van congressen. De hele wereld heeft namelijk last van het virus. Ik ben er daarom van overtuigd, dat de hele situatie juist ook nu kansen biedt voor vernieuwing en meer samenwerking. Samen staan we immers sterk! En dat geldt niet alleen in relatie tot je persoonlijke welzijn, maar is ook zakelijk eens te meer van betekenis. 

Online community en de voordelen
Online events, zoals livestreams, webinars en hybride evenementen zijn niet meer weg te denken uit het zakelijke evenementenaanbod. Ik heb besloten daarin méé te gaan. Sterker nog, een aanjaagrol te gaan vervullen. Er vormen zich steeds meer online communities; virtuele ontmoetingsplekken voor gelijk-geïnteresseerden. Groot voordeel is dat ze niet tijdgebonden zijn en erg toegankelijk. Dergelijke platforms bieden ook plek om specifieke vakkennis uit te wisselen en bijvoorbeeld online meetings en webinars te organiseren. In een tijd als deze, waarin congressen op locatie (nog) niet en in de nabije toekomst wellicht slechts met een beperkt aantal bezoekers georganiseerd kunnen worden, zijn ze daarom hét medium bij uitstek om met elkaar in verbinding te blijven.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Op dit moment ben ik me vol enthousiasme en een flinke dosis leergierigheid aan het voorbereiden op deze nieuwe stap van deCongresbalie; het opzetten van online events en netwerkbijeenkomsten. Dit doe ik in samenwerking met een professionele partij, die gespecialiseerd is in online communities en die mij hierin begeleidt. Ik leer ontzettend veel en ik kijk er ontzettend naar uit om mijn schat aan kennis en ervaring op het gebied van het organiseren van congressen uit te breiden met de digitale mogelijkheden. Want de behoefte aan onderlinge verbinding blijft! 

Nieuwe rol
Ik merk in deze fase dat ik als eventmanager, organisator en dienstverlener aan het groeien ben naar een andere rol. Ik onderga als ondernemer een transformatieproces en dompel me onder in een transitie. Vol goede moed en boordevol energie. Ik zou bijna zeggen: ik heb een nieuwe baan! En daar word ik ontzettend blij van! 

Ik hou je uiteraard op de hoogte. Wordt vervolgd…

Anke Peters

Ook benieuwd naar wat online events of de inzet van kennisplatforms voor jouw organisatie kunnen betekenen?
Ontvang gratis tips & tricks voor je congres!
sluit