Terug
Effectief netwerken tijdens een congres

Geplaatst op 11 maart 2019

Als ik naar een congres ga en ik raak in een goed gesprek met iemand heb ik soms de slechte gewoonte om bij die persoon te blijven staan en alleen maar met hem of haar te praten. Ik voel me comfortabeler naarmate het gesprek vordert en hou graag iets langere en boeiende gesprekken met meer diepgang. Dit gezegd hebbende, is het misschien niet de juiste aanpak. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd, dat je altijd moet zorgen, dat mensen meer van je willen horen nadat je ze weer groet en afscheid neemt. Hieronder beschrijf ik het hoe en waarom over doeltreffend netwerken tijdens een congres.

Je komt op een punt dat je geen gespreksstof meer hebt
Als je iemand pas net hebt ontmoet of niet goed kent, kom je op een gegeven moment op een punt, dat je allebei niet meer weet wat je moet zeggen en uitgepraat bent. Het voelt dan ongemakkelijk, omdat je langer dan nodig aan het praten bent geweest met elkaar. Vervolgens weet geen van beiden een manier om het gesprek soepel te beëindigen zonder onbeleefd over te komen. Dit zou niet het geval zijn geweest als je slechts 5 minuten met elkaar in gesprek was.  

Je raakt verstrikt in een gesprek en loopt je doelen die je beoogde met je congresbezoek mis

Eigenlijk wil je tijdens een congresbezoek zakenrelaties opbouwen door te netwerken. Maar als je naar een congres gaat met het idee om een specifiek persoon uit je werkveld of een potentiële klant te ontmoeten en je raakt met iemand in gesprek over iets totaal anders, dan kun je aan het einde van de dag behoorlijk teleurgesteld huiswaarts keren.
In plaats van opgeslokt te worden in een conversatie en de dag te eindigen in de wetenschap je doel compleet te zijn misgelopen, beëindig je tijdig het gesprek op een daarvoor geschikt moment. Vraag bijvoorbeeld aan de ander of je visitekaartjes kunt uitwisselen. Of zeg dat je de website gaat bekijken, omdat je het leuk vond kennis te maken en in contact met diegene wilt blijven. Dan kun je door naar de volgende persoon en nader komen tot je doel en de reden voor dat congresbezoek.

             “Hou de gesprekken kort tijdens het netwerken, zodat mensen meer willen horen van jou”

Als je een goed gesprek hebt met iemand, wil je die persoon achterlaten met de wens om jou nogmaals te spreken!

Gebruikelijk wil ik op een congres met mensen praten die ik eerder slechts kort heb ontmoet. En dan met name personen, waar ik een goed gesprek mee had, dat de vorige keer om de een of andere reden werd onderbroken of beëindigd. Ik wil méér weten over die persoon en opnieuw met hem of haar in gesprek gaan. Als na jullie eerste ontmoeting alle gespreksonderwerpen al afgevinkt zijn, zal je toenmalige gesprekspartner geen reden zien om je te benaderen tijdens een volgend congres, noch je website raadplegen, enzovoort. Laat ze méér van je willen weten…  

Nog één ding…

Eén van de belangrijkste zaken waarmee je rekening houdt als je deze aanpak gebruikt? Stop niet zomaar met praten en sluip er niet ongemakkelijk tussenuit! Hou altijd een goede gesprek-stopper op zak. Rond je verhaal af, werp een blik op je horloge en zeg bijvoorbeeld dat je iemand die je net opmerkt, wilt groeten. Of pak een hapje van de schaal en zeg dat je naar het toilet moet ;). Je kunt noemen dat je het prettig vond om die persoon te spreken en dat je in contact wilt blijven – als je dat tenminste wilt – of dat je hoopt elkaar weer te ontmoeten op een volgend congres. Hou een afsluitende opmerking of – desnoods - een escape-zin altijd paraat! 

Anke Peters

Wat zijn jouw strategieën als het gaat om effectief netwerken tijdens een congres?
Ontvang gratis tips & tricks voor je congres!
sluit